Slik velger du vegglamper til hjemmet

Vegglamper kommer i mange ulike varianter og stiler. Noen kommer med en stor dekorativ skjerm, mens andre lyser opp og ned. For å finne riktig type vegglamper til ditt hjem, er det et par ting du bør tenke over før du går til innkjøp. Det viktigste er selvsagt å finne en lampe du liker. En lampe kan være funksjonell og tilføre nødvendig lys, men om du ikke tåler synet av den, bør du se etter en annen. Her er noen smarte tips du bør du ta med deg før du begynner å se etter en vegglampe. 

La det matche stilen din

Vegglamper er nokså faste møbler i et hjem fordi man må feste de til veggene, og ikke kan flytte rundt på dem, som man kanskje ville gjort med en bordlampe eller en stålampe. På grunn av det, er det lurt å velge en lampe som passer med resten av interiøret. En tidløs og stilsikker vegglampe vil for eksempel passe aller best i et moderne hjem hvor trender er i fokus. Mens en vegglampe med 60-tallsstil vil passe bedre i et hjem som er innredet i retro stil. Det viktigste til syvende og sist, er at du er tro mot din personlige stil og velger en vegglampe fordi du liker den. 

Arbeidslys eller stemningslys

En lampe kan ha mange forskjellige formål. Noen velger en lampe fordi den skal gi stemningsbelysning til et rom, mens andre trenger en god leselampe som gir nok lys. Enten du trenger en ny arbeidslampe til hobbyrommet eller en nattbordslampe med dimmer, bør du vurdere hvor sterkt lys du trenger. Det er så mange ulike formål man kan bruke en lampe til, og en pekepinn for å finne riktig vegglampe er å avgjøre formålet med den.

Blikkfang eller bortgjemt

Lamper kan være store og små, fargerike, ensfargede, være trukket med tekstiler eller ha dekorative glass foran pæren. De ulike typene vil ha forskjellig effekt på et rom fordi øyet trekkes mot fokuspunkter. Hvis du for eksempel har et stort maleri på en vegg og har behov for vegglamper på hver sin side av maleriet, bør lampene helst være av den diskrete typen, for å ikke trekke oppmerksomheten bort fra bildet. Om man derimot ikke har annen veggpynt og finner en stor og flott designlampe, kan denne få skinne i fred og være fokuspunktet i rommet. Alt handler om balanse og å integrere lampene sømløst med resten av interiøret.